2014. október 30., csütörtök

A szabad akarat a szabad kegyelem fogságában


Milyen csodálatos hatalom az, amely soha nem kényszeríti, de mégis irányítja az akaratunkat! Isten nem töri fel a zárat, hanem mesteri módon kinyitja azt. Erre egyedül csak Ő képes.

Aki nem akar, amikor tud, nem fog tudni, amikor akar.

Az ember akarata többnyire olyan, mint egy szoba, amelynek ajtaját fel kell törni. Krisztusnak azonban kulcsa van hozzá, ezért ki tudja nyitni feszítőrúd nélkül is.

Amikor Isten akarata szerint járunk, összhangban érezzük magunkat a világmindenséggel, mint akik a valóságos lét főútján járnak.

Az akarat hiánya megbénít minden lehetőséget.

A szabadjára engedett akarat romlásba dönti az embert, de a kegyelem által irányított szabad akarat a szabad kegyelem foglya, és szabadabb lesz, mint valaha, jóllehet az Úr akaratát cselekszi.

A természetes akarat olyan, mint a hideg, merev érc, amely nem enged a kalapács formálásának. Ezzel szemben a megújhodott akarat olyan, mint a megolvasztott fém, amely a kegyelem keze által könnyűszerrel alakítható át engedelmes eszközzé.

A szabadjára engedett akarat olyan, mint az őrült keze, amellyel kárt tesz önmagában.

Ha Isten akarata a mi akaratunk, Isten meghagyja akaratunkat.

Az őszinte szívben úgy visszhangzik Isten akarata, mint az alpesi sziklákon a pásztor kürtjének andalító hangja.


Charles Heddon Spurgeon bölcs gondolatai az AKARAT-ról. (1500 bölcs gondolat a keskeny és a széles úton járóknak c. könyvből)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm! :-)